Traseul incepe imediat la iesirea din satul Sighistel.
Drumul trece prin cateva poienite frumoase, apoi prin padure. Valea Sighistelului nu este un traseu de facut in graba. Sunt foarte multe locuri de admirat, este vegetatie multa, stanci ciudate, tot felul de gauri in stanci, broscute de diverse culori, ciuperci, muschi, plante, insecte. Sighistelul face tot felul de cascadute, de vartejuri si bifurcatii. Dupa vreo jumatate de ora de mers, poienitele dispar si drumul merge chiar pe langa rau. Este mai putina iarba, sunt mai multe pietre. Nu este nici pe departe un drum monoton, pe o potecuta clasica. Traversarea raului din loc in loc il face si mai simpatic. Asteptam cu nerabdare sa gasesc locurile pe care le stiam de acum 4 ani. De exemplu un mic lac, cu apa foarte limpede.
Dupa ce mergi de-a lungul unui raulet care face tot felul de ghidusii si auzi tot timpul susurul lui, lacul acela parea din alta lume, cu suprafata lui nemiscata. Cum spuneam, abia asteptam sa-l revad. Spre dezamagirea mea lacul nu mai era. Probabil pentru ca a fost seceta. Insa am vorbit cu cineva care isi face concediile in fiecare an pe Valea Sighistelulu si el ne-a spus ca totul se schimba de la un an la altul. Valea nu este niciodata la fel, e in trasnformare continua.
Din loc in loc apar izvorase sau mici afluenti ai Sighistelului.
Dupa bifurcatia cu drumul care merge la pestera Magura - cea mai frumoasa pestera de pe Valea Sighistelui -(cam de la 1 ora jumate, 2 ore de la intrarea pe traseu) infatisarea vaii se schimba, devine tot mai ingusta, peretii inalti de stanca se apropie, se trece prin apa, pentru ca nu mai e loc pe langa, este foarte liniste, nu se mai aud pasarile. Mai pe scurt e putin mai sinistru, dar locurile sunt frumoase si senzatia incercata este interesanta.Cam asa arata canionul:
Spre finalul drumului sunt un fel de trepte formate din pietre si copaci cazuti. Canionul se termina cu un perete vertical. De jur imprejur sunt pereti de stanca, iar pe jos sunt pietre de rau. Tot trasul Vaii Sighistelui este usor de facut, ca o plimbare in care vezi lucruri deosebite la tot pasul. In final ne-am mancat conservele pe pajistea unde sunt intinse corturile, la apusul soarelui:
Cai de acces:In comuna Sighistel se ajunge pe DN75 Lunca - Campeni, din care in comuna Campani exista indicator spre Sighistel, 2 Km. Posibilitati de cazare: la Nucet, la localnicii din Sighistel sau cu cortul, la iesirea din sat spre Valea Sighistelului fiind loc de campare, unde vin multi turisti de la noi sau din Ungaria, Germania, etc. Cand am fost noi era in constructie o pensiune in satul Sighistel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu